Å skrive en hel bok er en overveldende oppgave. Det er utallige elementer som skal passe sammen. Karakteren skal være troverdige, plottet skal være spennende, det skal helst være noen «twists and turns« og språket bør være godt. For en nybegynner er det mye å sette seg inn i. Men heldigvis er det mange som har gjort dette før deg og som du kan lære av.
Skal du skrive en bok, anbefales det ofte å lese mye. Ikke bare bør du lese mye i den sjangeren du selv ønsker å skrive og studere hvordan andre forfattere gjør det, men det å lese bøker om selve skrivefaget er også veldig nyttig. Du kan ha verdens beste historie i hodet, men hvordan få skrevet den ned på en måte som gjør den spennende og underholdende?
Mange frykter at kreativiteten blir hemmet dersom man følger et fast rammeverk. Og det kan være riktig i den aller første skrivefasen da man bare skal ha fortellingen ned på papiret. Men for at historien skal bli god (og salgbar) til slutt, må den ha en viss struktur og oppbygging. Og dette håndverket kan læres.
Det finnes mange gode bøker om emnet både på norsk og engelsk. Jeg har selv lest en del av dem og her er mine favoritter.
Sett deg inn i hvordan politiet arbeider
Kriminalteknikk – Første enhet på åstedet av Ellen Hamremoen er en grunnleggende innføring i kriminalteknikk for bachelorstudenter på Politihøyskolen. Her er det mye å lære om åstedsundersøkelser og politiets arbeid med ulike typer spor i en kriminalsak.
Åsted av Håvard Haftor Arntzen. Arntzen forteller om sine år som åstedsgransker i Kripos og hva de små sporene på et åsted kan fortelle om hendelsesforløpet i en sak.
Lærebok i rettsmedisin av Torleiv Ole Rognum. Et verdifullt oppslagsverk om ulike dødsårsaker og hvordan rettsmedisinere arbeider. Et must for en krimforfatter.
Om drap av Pål Grøndahl (psykologspesialist med doktorgrad i rettspsykiatri). Boken tar for seg ulike typer drap og hvem menneskene bak slike handlinger er.
Skrivefagets byggeklosser
The Marshall Plan for Novel Writing av Evan Marshall er en steg for steg oppskrift som tar deg fra ide til ferdig manuskript. Her får du detaljerte karakterskjemaer og oppskrift på hvordan man bygger opp plottet i en fortelling.
Screen Writing av Sid Field er visstnok boken Jo Nesbø sverger til når han skriver sine bøker. Boken er ment for filmmanus, men fungerer også svært godt for krimsjangeren.
Innføring i dramaturgi av Michael Evans. Lærebok i hvordan fortellinger er bygget opp. De fleste historier er bygget på samme universale lest mht konflikt og spenningskurver.
Bøker om skrivelivet
Det er veldig inspirerende å lese om hvordan andre forfattere jobber og deres vei mot utgivelse. Mine to beste anbefalinger om det å skrive og være kreativ er:
On writing av Stephen King. En blanding av skriveråd og Kings egen utvikling som forfatter.
Big Magic av Elizabeth Gilbert er en inspirerende bok om det å tørre å leve et kreativt liv.
Til slutt vil jeg nevne en bokserie jeg lese helt i starten av min egen skrivereise. De er del av en serie på fem som heter Write great fiction som er tilgjengelige på Amazon.com til under 200 kr pr stk. I tillegg til Characters, Emotion & Viewpiont, Plot & Structure og Dialouge har de bøkene Description & Setting og Revision & Self-editing.
Her er flere eksemper på bøker som ofte blir anbefalt om skrivekunsten:
- Skriveboka av Merete Morken Andersen
- Fortellerkunst av Henrik Langeland
- Mot til å skrive av Berit Hoff
- The elements of style av William Strunk jr og E.B White
- Bird by bird av Anne Lamott
- How to write bestselling fiction av Dean Koontz
- On writing well av William Zinsser
De fleste av de engelsk-språklige bøkene er tilgjengelige for en rimelig penge på Amazon hvis du kjøper dem i Kindle utgave.