Arketyper er et filosofisk og psykologisk begrep som er spesielt knyttet til psykiateren Carl Gustav Jung. Arketypene anses for å være allmennmenneskelige trekk – enkelte nedarvede, felles mønstre og roller som vekker en gjenkjennende følelse i oss alle. Det diskuteres om dette er genetisk betinget eller tillært (kulturelt). Arketypiske skikkelser og motiver finnes i de fleste eventyr og sagn.
Selv om man bruker en arketype som grunnlag for sin karakter, betyr ikke det at de blir like alle andre. Arketyper er bare grunnleggende adferdsmønstre. Hver karakter har sine egne innfall og særegenheter som gjør ham unik. Bruk arketyper som utgangspunkt for å skape karakterer, men bruk din egen fantasi til å forme dem videre.
Her er en kort forklaring på arketyper:
Det finnes mange arketyper, men her er de 12 vanligste:
- Den uskyldige. Dette er ofte et barn eller en ung person som er optimistisk og ser lyst på livet. Den uskyldige ser det gode i alt helt til noe skjer som endre deres perspektiv. I løpet av historien vil de lære noen lekser om verden og bli voksne. De ønsker å behage andre og føle tilhørighet. Styrker: optimistisk, fantasifull og åpenhjertig. Svakheter: naiv, fysisk underlegen, sårbar og redd for å gjøre feil. Eks: Hermione i Harry Potter.
- Den foreldreløse. Denne karakteren er ikke nødvendigvis foreldreløs, men på jakt etter en ny familie eller gruppe/tilhørighet. Det er ofte en helt vanlig person som drømmer om å bli hentet opp fra glemselen og oppnå noe. Styrker: empatisk, ærlig, jordnær, pålitelig, pragmatisk og har en følelse av å være utvalgt. Svakheter: mangler selvtillit, ønsker å gjøre andre tilfreds, frykter å bli hold utenfor. Eks: Harry Potter eller Frodo i Ringenes Herre.
- Helten (eller krigeren). Helten er sterk og modig i jakten på rettferdighet og står opp mot selv de sterkeste krefter. Hans mål er å hjelpe andre og beskytte de svake. Han har en skjebne som må oppfylles, kommer ut for kriser underveis, men reiser seg og fullfører Heltens reise. Styrker: mot, selvtillit, kompetanse og mental og fysisk styrke. Svakheter: arroganse, egoisme, over-selvsikker, alltid på jakt etter en ny kamp å kjempe, redd for å bli sett på som svak. Eks: Batman.
- Omsorgspersonen. Dette er typisk foreldre, ektefelle eller bestevenn. Man kan stole på at de gjør sitt beste for å beskytte andre. Noen ganger er de en aktiv sidekick-karakter, andre ganger jobber de i bakgrunnen. Styrker: Empatiske, omsorgsfulle, uselviske og generøse. Svakheter: Naive, vanskelig for å si nei – utsatt for utnyttelse, frykt for å virke egoistiske. Eks: Sam i Ringenes herre.
- Forføreren bruker sin skjønnhet og sjarm til å utnytte alle situasjoner. Denne karakteren kommer i alle former og tilbyr makt, sex, penger og innflytelse for å få det de vil ha. Styrker: Skjønnhet, karisma, umoralsk/uten skrupler. Svakheter: mangler lojalitet, integritet og moral. Man kan ikke stole på det de lover. Eks: Villanelle i Killing Eve.
- Rebellen nekter å finnes seg i status quo. Hun har en sterk sans for rettferdighet og gjør hva som helst for å få tingene riktig. Hun er ikke alltid en naturlige leder – kan være en hverdagslig anti-helt som er karismatisk og får folk med på sitt opprør. Styrker: utholdende, oppfinnsom, inspirerende, kjemper for å endre ting som ikke virker. Svakheter: mangler makt, status og ressurser. Hun kan ta bli besatt av ting og ta det for langt. Eks: Katniss Everdeen i Hunger games.
- Elskeren vil gjøre alt for kjærligheten. Han er lojal mot den han elsker på bekostning av egen velferd og sikkerhet. Han liker ikke konflikter, har vanskelig for å stå opp for seg selv og søker harmoni. Han kan være en stor protagonist, men ofte ender det i tragedie. Styrker: hengiven, lidenskapelig, diplomatisk og uselvisk. Svakheter: Naiv og irrasjonell, villig til å ofre seg selv for å tilfredsstille andre. Eks: Jack og Rose i Titanic.
- Skaperen. Det kan være den klassiske kunstnertypen eller en business guru. Dette er en ensom ulv som ofrer alt i jakten på å bygge noe og etterlater seg en arv. Styrker: Drive, kreativitet, visjon, fantasi og viljestyrke. Svakheter: Perfeksjonisme, egoisme, ensporethet, selvoppofrelse. Eks: Willy Wonka.
- Narren liker å ha det gøy og tar ikke ting høytidelig. Det kan være en mentor i forkledning som kommer med visdomsord forkledd som humor. Denne karakteren har en avspennende rolle, men kan bruke humor for å skjule egen smerte. Styrker: morsom, omgjengelig og godt humør. Svakheter: upålitelig, fjollete og overflatisk. Eks: Tigergutt.
- Mentoren skal lede helten og forberede dem på reisen. Det kan være foreldre, venn, lærer eller gammel mann med skjegg. De liker ideer, er gode lyttere og klarer å forklare kompliserte ting for andre. De kan bli frustrert over å ikke vite alt selv. Styrker: kloke, nysgjerrige, rolige, erfarne. Svakheter: forsiktige, motvillige til å handle fordi de tror de ikke har nok informasjon, hardnet av tidligere erfaring. Eks: Gandalf.
- Magikeren. Som mentoren søker de opplysning og visdom, men er mye mørkere. Magikeren ønsker å dytte sine egne ønsker og syn på verden på andre. De er karismatiske og har stor tro på egne ideer. Styrker: strategiske, kunnskaprike, erfarne, har ønske om å forbedre verden. Svakheter: arrogante, sinna, villig til å ødelegge, manipulative og egoistiske. Eks: Frank Underwood fra House of cards.
- Herskeren elsker å ha kontroll og bærer en imaginær krone. Hans mål er å være på toppen – noen gjør det med vennlighet, andre er diktatorer. Han ønsker å skape et vellykket samfunn eller en familie. Han kan ha andres interesser i tankene selv om handlingene hans kan være misledet. Styrker: lederskap, ansvar, makt og karisma, Svakheter: mistenksomhet, paranoia, autoritet, vanskelig for å motta hjelp. Eks: Miranda Priestly fra The Devil wears Prada.