Det er noe med å ha et helt nytt år foran seg. Som om noen har trykket på ctr+alt+del og det ligger 365 blanke, ubrukte dager foran deg som du (i teorien) kan fylle med hva du vil. Selv elsker jeg å skrive lister over alt jeg ønsker å få til i det nye året. Særlig når det betyr at jeg kan utsette det jeg egentlig skal gjøre – nemlig å skrive på manus…
For min del har 2022 vært blytungt. Det er noe som heter «when it rains, it pours» og det har virkelig vært sant for det siste året. Når liv og helse står på spill, blir alt annet uviktig – også skriveprosjekter. Uten å gå i detalj, så har hverdagen krevet all oppmerksomhet og alle krefter det siste året. Nå går heldigvis ting bedre, og jeg håper 2023 blir året da jeg kan komme tilbake i gode skriverutiner.
Noe gammelt eller noe nytt?
Under pandemien slet jeg med å finne arbeidsro. Bekymringer, mas og hele familien på hjemmekontor/-skole ga ikke akkurat grobunn for kreativiteten. Dessuten kom jeg til et punkt i manus hvor jeg rett og slett ikke fant veien videre. Jeg stanget hodet i de samme halvferdige scenene og brukte alle mulige unnskyldninger for å slippe å skrive.
Husarbeid, julehandel, nye serier på Netflix… you name it… (hadde det enda vært trening, så hadde det kommet NOE godt ut av denne prokrastineringen…)
Til slutt måtte jeg innrømme den store, stygge sannheten: Jeg var dritlei av selve historien.
Den gleden jeg tidligere hadde hatt da jeg satte meg ned foran pc’en og forsvant inn i historien, var helt borte. Jeg fikk det ikke til, jeg kom ikke videre. Alt jeg skrev var banalt, historien hang ikke sammen, karakterene var helt uten sjel.
Kort sagt: Skriveselvtilliten var på bånn!
Så jeg valgte (og måtte) å ta en lang pause. Den pausen ble mye lenger enn forventet og pr dags dato tror jeg ikke jeg kommer til å fortsette på det gamle manuset. Ikke enda. Jeg trenger noe nytt, noe ferskt, en ny start rett og slett.
Men – uansett hvor tungt det er i perioder, så er det ingenting som kan ta fra meg drømmen om å skrive og ønsket om å fullføre en bok. Så det er bare å bite tennene sammen og sette i gang igjen.
For (u)heldigvis er jeg veldig, veldig sta og nekter å gi opp…
Som Samuel Beckett sa:
Try again, fail again, fail better
Her er mine skriveråd for det nye året:
Tid til å dagdrømme
Det er ikke farlig å kjede seg. Faktisk er det en viktig del av den kreative prosessen. For å finne de gode ideene er det viktig å sette av tid og rom slik at ideene får mulighet til å kjempe seg gjennom all støyen i hverdagen. Legg vekk mobilen, ta noen timer fri fra sosiale medier, daglige rutiner og andre mennesker og bruk litt tid på å dagdrømme. La tankene vandre og være nysgjerrig! Og ha alltid en notatbok i nærheten.
Vær i kontakt med manus daglig
Hvis man legger bort historien for lenge av gangen, er det lett å miste den røde tråden. Det er ikke hver dag man har tid til å sette seg ned og skrive i et par timer, men ved å tenke på historien, lese gjennom det du skrev sist eller skrive i bare 10 minutter, holdes historien levende. Hjernen jobber videre med ting i det ubevisste mens du lager middag eller kjører til fotballtreningen. Og plutselig har du løst et uoverkommelig problem eller fått en ny ide som du kan jobbe videre med når du har bedre tid.
Ha et langsiktig mål, og bryt det ned i mindre, overkommelige mål
Dersom du vil ha førsteutkastet ferdig i løpet av året – hvor mye må du skrive pr uke eller pr dag? Ikke la deg overvelde av det store bildet. Det er lett å bli motløs når målet er 100 000 ord og man sliter etter 10 000… Ta en dag og en uke av gangen. Over tid vil du nå målet.
E.L. Doctorow sa:
Writing is like driving at night in the fog. You can only see as far as your headlights, but you can make the whole trip that way.
Fake it till you make it!
De aller fleste forfattere, selv bestselgende forfattere som Harlan Coben sliter med selvtilliten. Av og til flyter skrivingen og alt går som en lek, men ofte blir man overveldet av tvil og selvforakt. Ta frem skuespilleren i deg, lat som om du er en verdensberømt forfatter allerede og skriv uten sensur.
Man kan alltids redigere en skrevet side, men man kan ikke redigere en tom side.
Senk skuldrene og vær tålmodig med deg selv
La oss være litt ærlige: Ingen av oss kommer til å vinne Nobelprisen i litteratur, svært få av oss kommer til å bli bestselgende forfattere, mange kommer kanskje ikke en gang til å bli antatt av et forlag… Det er en tøff verden der ute.
Så finn glede i selve prosessen, i fortellingen og ha fokus på å fullføre historien. Glem sluttproduktet enn så lenge, og bare få ned førsteutkastet. Og husk: Det er ingen som trenger å se det du skriver – før det føles riktig for deg.
Godt nytt skriveår!